Friday, April 12, 2013

SNOW CHESE CAKE

Hari ni ade mood nak tulis resepi2 kek dr collection aku sendiri.. hehehe... semua tu aku kutip dr resepi bonda ku dan resepi dr sedare mare atau sahabat handai dari zaman anak dare dulu... sampai sekarang pon aku masih simpan.. tapi untuk zaman sekarang ni senang jer nak collect resepi.. macam aku sekarang aku pakai pakcik kesayangan aku.. iaitu pakcik google... korang bole la try gak... tapi kena tengok2 jugak .. kekadang tu resepi yang di masukkan tu ade jer yang x kena... tu yg tak mau ilmu turun habis la tuh... hehehe tapi nak cakap apa.. tu hak masing2 lah kan..!!! berbalik pada resepi yang akun ak share hari ni... 1st trial.. tu sesaje nak mencuba... bile dah menjadi bole lah open for order... hehehe
ini lah resepinyer..

SNOW CHESE CAKE
(kek keju bersalju)

Bahan2:
UNTUK KEK:

6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga)
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega (dicairkan)
UNTUK KRIM:

1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis-  (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2)
UTK TOPPING:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (diparut)
Cara-cara:
Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

selamat mencuba yer.. hehehe...ariosss






No comments:

Post a Comment